Versie       : 1.5, 20 september 1995
Auteurs      : Hans de Graaff, Levien de Braal, Erwin Hansen, Rob Kooper
Met dank aan : Anton Spaans, Jouke Verlinden
   

De voorbereidingen

Q: Hoe kom ik in contact met mensen in Atlanta?
A: Neem contact met Charles van der Mast op. Zorg dat je een CV in het Engels klaar hebt. Hij zal een gesprek met je hebben en als blijkt dat je over voldoende capaciteiten beschikt je CV naar diverse mensen in Atlanta opsturen. Vraag de e-mail addressen van studenten die daar zitten of geweest zijn. Dan kun je hen lekker lastig vallen met vragen, die dan weer opgenomen kunnen worden in dit document.

Q: Hoe regel je een visum?
A: Nadat je een begeleider bij het College of Computing (CoC) hebt gevonden, een goede afstudeeropdracht hebt weten te bemachtigen en je begeleider in Delft het er ook mee eens is, kun je je visum gaan regelen. Je begeleider bij het CoC zal je verwijzen naar een van de secretaresses. Zij zullen dan zorgen dat je een IAP-66 toegestuurd krijgt, maar je moet hun dan natuurlijk wel eerst een flinke dosis informatie toesturen. Meestal heb je een IAP-66 formulier ongeveer een maand nadat de secretaresse al de benodigde informatie heeft verkregen. Met dit formulier kan je naar het Amerikaanse Consulaat in Amsterdam (Museumplein). Je moet 2 recente pasfoto's meenemen. Zorg dat je verder het adres van het GVU bij je hebt, vergeet natuurlijk het IAP-66 formulier niet. Verder is het verstandig om je begroting mee te nemen. Het is niet zeker of ze er om vragen maar het kan een boel problemen voorkomen. Het aanvragen van een visum kan alleen voor 12 uur. Een paar uur later op de dag kun je dan je visum ophalen. Oh ja, vergeet je paspoort niet mee te nemen naar het consulaat. Let op de datum waarop deze verloopt. Je paspoort moet voor de gehele reisduur geldig zijn. Denk erom dat je niet alleen een begroting meeneemt, maar ook bewijzen dat je het bedrag dat onderaan het visum staat (Personal Funds) kan opbrengen. Neem bank-afschriften, borgstellingen e.d. mee.

Q: Hoe zit het met de financiering? Zijn er beurzen?
A: Je kan van het STIR tot 500,-- krijgen, indien je nog nooit een STIR beurs hebt gehad. Heb je die wel gehad dan kun je proberen een beurs van het College Van Bestuur te krijgen, tot 1000 gulden. Verder kun je van het faculteitsfonds een reiskostenvergoeding krijgen van 1000 gulden. Neem voor dit alles even contact op met Gerdien de Graaf (International Office, Julianalaan 134).
Dus in het algemeen: fl 2000,-- is vaak het maximum: Vrijwel altijd fl 1000,-- van de Faculteit via studieadviseur. Fl 500,-- van of STIR of fl 1000 van CvB (Beide is zelden mogelijk). Verder is er ook een beurs te verkrijgen bij het KIVI (Koninklijk Instituut Voor Ingenieurs). Alleen voor wel HEEL speciale gevallen.

Q: Hoe zit het met het budget?
A: Als je een budget gaat maken dan kun je $800 neer zetten als levensonderhoud, dit is huis en voedsel. Een ruime marge is $20 per dag voor eten en $300 per maand aan huur.

Q: Hoe regel ik een kamer?
A: Een kamer moet je zelf hier in Atlanta regelen. Dit gaat vrij makkelijk, een weekje zoeken en je moet onder dak zijn, als je mazzel hebt neem je natuurlijk het huis over van je voorgangers. Probeer voor het zelf zoeken de publikatieborden bij het studentcenter. Loop ook eens door Homepark. In die buurt staan veel borden in de tuin met het opschrift "for rent". De verwachting is dat dit tijdens de Olympische spelen (zomer '96) haast onmogelijk of onbetaalbaar zal worden.
Hou er wel rekening mee dat je VOOR het vertrek op allerlei formulieren het adres van verblijf moet invullen. Neem hiervoor het adres waar je van plan bent de eerste dagen te verblijven. Vandaar uit zoek je naar een kamer. Een verblijf van een paar dagen is wel te regelen. Doe hiervoor navraag bij de studenten die reeds in Atlanta aanwezig zijn.

Q: Zijn er nog dingen geregeld voor de Atlanta-gangers?
A: Ergens in Atlanta (vragen!) is de beroemde 'Delft-box'. Dit is een hoeveelheid spullen die elke student daar nodig heeft, maar waarbij het onzinnig is als elke student die ter plaatse telkens opnieuw moet aanschaffen. Het betreft hier spullen voor het in stand houden van een huishouden: pannen, borden, bestek en meer. De omvang groeit nog steeds, hoofdzakelijk omdat het ondoenlijk is om alles wat je daar nodig hebt ook weer mee terug te nemen. Als je geluk hebt en er is nog niemand anders die aanspraak op de box heeft gemaakt dan kun je deze zelf in gebruik nemen. Anders is het een kwestie van delen. Voor vertrek wel even de box weer terug inleveren voor de volgende studenten.

Q: Hoe regel ik mijn financien in Atlanta?
A: Een maand huur ($300), eventueel borg telefoon ($100-$150), Inkopen van meubelen (eventueel), kortom SCHAF EEN CREDITCARD AAN! Eigenlijk een absolute noodzaak om makkelijk geld vanuit Nederland naar Atlanta over te maken. Heb je al een creditcard, let even op de datum waarop deze verloopt. Het is erg lullig om hier zonder geld te zitten. Overigens is het zondermeer mogelijk om met een (nieuw model!) Nederlandse giromaatpas (Cirrus/Maestro embleempjes op de achterzijde) hier geld te pinnen bij de automaten, maar voor de normale betalingen, bijvoorbeeld het huren van een auto, is een credit card een absolute noodzaak.

Q: Wat moet ik per maand zo ongeveer voor overige kosten levensonderhoud rekenen? Is Atlanta duur?
A: Het is gebruikelijk dat je een maand huur vooruit betaald, zorg dus dat je voldoende cash bij je hebt als je naar Atlanta komt, denk hierbij ook aan Traveller's Cheques deze zijn verzekerd tegen ongeoorloofd gebruik door derden. Te denken valt aan $1000 om mee te beginnen. Overigens niet met geld blijven rondlopen. Meteen een rekening openen.

Q: Heb je toevallig een autootje? Zo nee, hoe vervoer je je dan?
A: Een kleine opsomming van de mogelijkheden:
  • Auto: Erg makkelijk... als je bij de campus woont niet echt noodzakelijk, zolang je mensen kent met een auto die in je huis of erg dichtbij wonen.
  • Openbaar vervoer: Bussen zijn behoorlijk miserabel.
  • Marta: De metro. Redelijke verbindingen en tijden. Een enkeltje van A->B kost $1,50.
  • Taxi's: Redelijk goedkoop: Ongeveer 6 tikken per mijl, met $ 0,20 -- $ 0,25 per tik. $1,-- voor iedere persoon extra in de taxi ongeacht de afstand.
In de USA heeft iedereen zo ongeveer een auto. Daar is het leven hier (inclusief de voorzieningen) op ingesteld. Tenzij je hier dus een auto weet te regelen, zul je je af en toe behoorlijk gefrustreerd voelen.

Q: Waar moet ik verder zoal rekening mee houden?
A: Ze gaan er vanuit dat je 1000 gulden per maand zelf inbrengt. Met andere woorden vraag indien mogelijk maximale stufi aan. En zorg dat ze weten in Groningen dat je uitwonend bent. Het regelen van een IAP-66 form kost +/- een maand. Een credit card is makkelijk hier in Amerika, kun je ook geld van je Nederlandse rekening mee overmaken naar je Amerikaanse.

Q: Moet ik nog een aparte verzekering afsluiten?
A: Ja. Hou er rekening mee dat iedereen in de States elkaar voor de rechter daagt. Een goede verzekering dekt zulke "onkosten" tot 1-2 miljoen dollar. Via de TU is een gunstige verzekering bij Lipmann af te sluiten voor circa F40 in de maand (een schijntje, en het dekt ook nog eens ziektekosten etc). Nadere info bij Gerdien de Graaf. Verstandig is het om gedurende de stage toch je normale ziektekostenverzekering aan te houden. Dat scheelt een hoop administratieve rompslomp en beter dubbel verzekerd dan helemaal niet.

Q: Hoe is het weer daar? Wat is de beste tijd van het jaar?
A: De zomers zijn warm in Atlanta, en warm is warm (40 C) en vochtig. De zomer is her regenseizoen. De winters zijn ongeveer net zoals in nederland, maar met minder neerslag. Die valt in de herft wel. Als het hier regent, regent het ook hard. Heel hard. Zonder airco is de zomer hier haast onleefbaar. Het GVU heeft echter een airco, dus als het te warm wordt kun je altijd nog extra werk doen.

Wat te doen als je in Atlanta bent

Q: Waar kan ik met problemen naar toe?
A: Het eenvoudigste is om andere Delftenaren in Atlanta vragen te stellen. Ook kun je naar de secretaresse van het GVU of van het CoC gaan. Voor de meer professionele aanpak kun je gaan naar het bureau van de International Student Services & Programs (ISSP), kamer #123 van het Student Services gebouw. Zij zijn er speciaal voor om je met goede raad bij te staan als je problemen of vragen hebt over je visum (bijvoorbeeld verlenging of een tussentijdse trip naar een ander land), paspoort, verzekeringen, wettelijke regelingen, etc...

Q: Waar haal ik een social security number (SSN) ?
A: Inderdaad het belangrijkste wat je nodig hebt in Amerika is een SSN. Dit heb je nodig om alles hier te doen. Je gaat naar het bureau toe waar ze deze dingen uitreiken, vraag aan Joan waar dat is. Zij zullen zeggen dat dit lang kan gaan duren. Geen probleem, vergeet niet om een receipt te vragen. Dit is een magisch papiertje.

Q: Waar moet ik 10+ formulieren invullen om mijn maandelijkse bijdrage te krijgen. En wat neem ik mee?
A: Hiervoor kun je naar Human Resources gaan. Hier moet je een aantal formulieren invullen. Als je hier heen gaat moet je het volgende bij je hebben:
  • receipt van SSN.
  • brief van Joan waarin staat dat je bij GVU gaat werken.
  • PCF ook van Joan.
  • Je paspoort.
  • Een pen.
  • Verschrikkelijk veel geduld.
Enkele tips bij het invullen van de formulieren:
  • Meld voordat je begint dat je een speciaal geval bent, en dat je $300 per maand krijgt ZONDER het invullen van werkbriefjes. Mochten ze proberen om je zover te krijgen dat je gemaakte uren gaat invullen: resoluut weigeren. Dat betekent dat ze je niet hebben begrepen.
  • TAX forms, W4 en G4, vul niks in behalve je naam en kruis het vakje 7 'TAX EXEMPT'. Vul verder niks in.
  • Zorg ervoor dat je lang genoeg zwamt zodat je het retirement form niet in hoeft te vullen.
  • Zorg er voor dat je er voor 3 uur bent, en op een maandag of woensdag. Je kunt dan meteen je pasje laten maken. Kun je tenminste lekker gaan zwemmen.
  • Overal waar ze vragen wat je SSN is, en je hebt dit nog niet: APPLIED FOR invullen.
  • Heb geduld, it's the south.
Als je je SSN hebt na een aantal weken dan kun je samen met je SSN en je paspoort naar Joan gaan. Zij maakt er dan een copie van en stuurt dit samen met een formulier naar TAX, weer een handvol geld wat je niet hoeft te betalen, je moet nu $300 per maand krijgen.

Q: Waar kan ik een rekening openen. En waarom is dat handig?
A: Wij hebben een rekening bij de Wachovia Bank geopend, lekker dichtbij en heeft een boel ATM's, flappentappers, in Atlanta en in het studentcenter. Je krijgt bij je bankrekening ook checks, deze zijn reuze handig voor het betalen van de huur en andere zaken. Zorg er echter wel voor dat er genoeg geld op je rekening staat. Een check is hier niet gedekt zoals in Nederland. Als ie bounced kost je dat minimaal $20 en vaak ook nog een boete van diegene naar wie je hem opstuurt. Vraag verder om student-account. Niet expliciet vermelden dat je uit Nederland komt, anders krijg je namelijk een economy account en kost dat 6 dollar extra per maand.

Je hebt het volgende nodig om een rekening te openen:

  • je paspoort
  • geld om er op te zetten, is niet noodzakelijk wel makkelijk.
  • uiteindelijk je SSN, maar niet direct nodig. Je kunt je rekening dus wel gewoon direct na aankomst openen.
De nieuwe wachovia kaarten bevatten ook een VISA embleempje. Reuze handig. Meteen dus ook een creditcard.

Q: Waar kan je je cheque ophalen?
A: Bij de administratie van het College of Computing, als het allemaal meezit. je valt onder een speciale regeling, dus willen ze je weleens op een speciale manier behandelen. Dit geldt ook voor jouw cheque. Als deze niet bij het CoC ligt, laat de secretaresse dan maar rustig rondbellen: Payroll, Human Resources of Joan.

Q: Wat zijn de leuke plekjes hier in Atlanta?
A: Enkele voorbeelden:
  • Het GVU lab. Menig student zit hier bijvoorbeeld gemiddeld 10 uur per dag. Het moet dus wel leuk zijn.
  • Het sportcentrum. Daar kun je zwemmen, trainen met toestellen, etc... Sporten kan buiten overigens ook.
  • Het studentcenter. Filmpje kijken.
  • Cafe's, club's, bioscopen. Spreekt voor zich.
  • Absolute noodzaak: Stein Club aan Peachtree Street.

Q: Kan ik nog naar andere plaatsen behalve Atlanta? Hoe?
A: Natuurlijk. Als je in de USA bent, blijf je natuurlijk niet continu in Atlanta. Enkele voorbeelden:
  • Florida: DisneyWorld (Magic-Kingdom/Epcot-center/MGM-studios), Universal Studios, SeaWorld, NASA, Miami, Key West, ....
  • Oostkust: New-York, Boston, Washington, ...
  • Westkust: De kust van Californie, LA, Las Vegas, Grand Canyon, DisneyLand, ...
  • Zuiden: New Orleans, ...
  • Noorden: De grote meren, Chicago, ...
  • The Rockies: Colorado, ski-resorts.

Q: Wat als ik tussendoor naar huis of elders ga?
A: Indien je tijdens je verblijf hier naar een ander land wil, heb je het probleem dat je ook weer terug de grens over moet naar de USA. Natuurlijk gaat dat niet zomaar. Om opnieuw met hetzelfde visum de USA in te komen moet je met je IAP-66 formulier naar het ISSP gaan om daar een krabbel te halen. Doe dit minimaal een week voordat je vertrekt.

Q: Hoe zit het met mijn visum als ik langer wil blijven dan eerst gepland?
A: Op je I-94 formulier (witte kleur, verkregen in het vliegtuig) wordt door de douanier een datum vermeld. "DS" betekend een verwijzing naar de datum op je IAP-66 formulier. Dat is de datum tot wanneer je mag blijven. Als je een iets langer wilt blijven dien je minstens een maand voor die datum naar het ISSP te gaan voor het nodige papierwerk. Langer kan ook, maar dat kost veel meer papierwerk, zoals een nieuw IAP-66 formulier (dus: minimaal 2 maanden van tevoren aanvragen).
Q: Waar kan ik wassen?
A: Het is gebruikelijk in de USA dat er overal wasserettes zijn. Helaas wel dusdanig verspreid dat je met een flinke hoeveelheid wasgoed te versjouwen je beseft dat je toch echt vervoer moet hebben. Vlak bij de campus (tech plaza) is een wasserette. Kijk verder in de Yellow Pages (gouden gids) waar de dichtsbijzijnde wasserette is.
Q: Waar kan ik lekker knabbelen als ik geen zin heb om zelf te koken?
A: Slechts een kleine lijst uit de vele mogelijkheden (buurt Homepark):
  • Billy Bobs (Tech Plaza, 10th Street)
  • Student center (op de campus, kan duur uitvallen)
  • De Cubaan (zie volgende vraag...)
  • McDonalds (of Burger King, etc...)
  • Papa Johns (10th street, voordeel: HEEL dichtbij...)
  • Junior Grill (op de campus)

Q: Waar kan ik inkopen doen?
A: Er zijn verschillende plaatsen, afhankelijk van het soort inkopen:
  • Bij het student center: Bookstore (schriften etc...), klein winkeltje (brood, snoep, etc...), postkantoor.
  • Downtown, bij Five Points (marta station): Underground (van alles), Woolworth (huishoudart.).
  • Lenox (marta station): Lenox (van alles), Phipps (van alles, maar dan duurder)
  • Kroger/Cub Foods: voedsel.
  • Voor voedsel is er bij 14th street ook het een en ander te vinden. Ter hoogte van State Street zit 'de cubaan'. Dit is een haast onherkenbaar klein en vooral oud winkeltje. Proef de overheerlijke Cuban Sandwiches daar. Verder is er vlak naast de I-75 op 14th street nog een redelijk winkeltje, waar vooral de hoogstnoodzakelijke inkopen even snel gedaan kunnen worden, mits je in Homepark woont natuurlijk.